You are here

Langsigtet samarbejde
med Gekås

Butik
Indkøbscenter
Restaurant
EcoCooler kølemaskine

Gekås | Ullared

I 1963 blev Gekås grundlagt i en kælder i Ullared. I dag er det Sveriges mest populære besøgsmål og regnes som verdens største varehus. Shopping, bolig, mad og arrangementer skaber en oplevelse ud over det sædvanlige. Destinationen er utrolig populær og tiltrækker gæster fra både nær og fjern. Med fem millioner besøgende om året og 1.900 medarbejdere stilles der høje krav til, at ventilationen skaber et godt indeklima, hele året rundt.

En langsigtet relation

IV Produkt og Gekås’ relation startede for næsten 30 år siden. VVS-konsulent Nils Perlhagen har projekteret hundredvis af aggregater til Gekås. Nils fortæller, at det var i slutningen af 80’erne, at Gekås indså, at der var store gevinster at hente ved at investere i indeklimaet og dermed nyt ventilationsudstyr.

– Man investerede i forbedrede ventilationsaggregater kombineret med komfortkøling, og det gjorde det muligt for varehuset at opretholde en jævn indetemperatur hele året rundt, siger Nils.

– De aggregater, der blev installeret hos Gekås, er dimensioneret i overkanten for at sikre et godt indeklima og for at være så energieffektive som muligt, fortsætter Nils.

– 30 år senere er tankegangen stadig den samme, og ved dimensionering af nye aggregater er der altid store marginaler i form af uudnyttet reservekapacitet. Alt sammen for at kunne sikre det bedst mulige indeklima kombineret med optimerede driftsomkostninger, energibesparelser og levetid for aggregaterne, afslutter Nils.

Allerede i 1990’erne var indeklimaet vigtigt i Gekås. Nils Perlhagen ses her i et teknikrum med daværende bygge- og ejendomschef Tommy Johansson.

 

Den gennemsnitlige besøgende tilbringer 4,5 timer i varehuset, og Gekås lægger stor vægt på altid at kunne levere et godt ventileret og behageligt indeklima, selv på de varmeste sommerdage. Det hjælper både kunden og medarbejderen med at holde præstationsevnen i top.

Behovstilpasset ventilation

– Tidligere kørte alle aggregater på fuld effekt hele dagen, men i syv år har alle aggregater nu haft frekvensstyring, så vi kan styre ventilatorernes omdrejningstal, siger Magnus Larsson, der er ejendomsansvarlig hos Gekås.

– Også ældre aggregater har fået opdateret teknik og kan nu omdrejningstalstyres og måler kuldioxid og temperatur med mere end én føler, fortsætter Magnus.

– Nu arbejder vi helt med behovstilpasset ventilation i lokalerne for at kunne tilpasse ventilationen til antallet af besøgende i varehuset. Dette har betydet, at vi har været i stand til at optimere driftsomkostningerne og forlænge aggregaternes levetid, fordi de ikke kører på maksimal kapacitet døgnet rundt. Det har været et omfattende projekt, som vi har set store fordele ved, siger Magnus.

En tryg samarbejdspartner

I begyndelsen af 1990’erne købte Gekås sit første aggregat af IV Produkt; køle-/varmepumpen KVPI. I dag har de over hundrede aggregater og i alt 10.000 m2 teknikrum.

– At vi fortsat køber aggregater af IV Produkt skyldes trygheden, som vi sætter pris på. I dag er vi store og har omkring 110 aggregater, og så er vi afhængige af, at tingene fungerer. IV Produkts service og automatiksupport har demonstreret stor kompetence og tilgængelighed, et samarbejde, der har fungeret utrolig godt i alle årene, roser Magnus.

Nils Perlhagen og Magnus Larsson har i mange år hjulpet med at projektere og servicere Gekås store samling af ventilationsaggregater fra IV Produkt, der nu på over 100 styk.

– Eksempelvis stillede serviceafdelingen fra IV Produkt her i løbet af to timer og udskiftede en ventilator, der gik i stykker. Det er meget vigtigt at have en samarbejdspartner, der kan opfylde vores behov og høje krav til ventilation, siger Magnus.

Komfortkøling er afgørende for et behageligt indeklima

De seneste aggregater, som IV Produkt har levererat til Gekås, er udstyret med det integrerede køleaggregat EcoCooler.

– Integreret køling i aggregaterne indebærer kortere konstruktionstider og enklere installationer for os, hvilket også var en af de afgørende årsager til, at vi valgte IV Produkt som leverandør, siger Magnus.

– Vi husker alle sammen godt sommeren 2018. Da havde vi i lang tid en udetemperatur på over 30 grader, men kunne holde temperaturen på 23 grader i varehuset takket være veldimensionerede aggregater, afslutter Magnus.

SE FLERE REFERENCER

Kvarteret Skomakaren | Växjö

Følg os: