You are here

Hvordan køler man bedst en bygning?

Hvilken måde køler man bedst en bygning? I denne sammenligning af fire forskellige muligheder ser vi på energieffektivitet, installationskompleksitet, støjniveau og muligheder, der opstår afhængigt af køleanlæggets placering.

 

Klik på billederne for at se en stor version.

 

Komfortventilation med kølet tilgangsluft

Kyla byggnad - Alternativ 1

1: Aggregat med integreret EcoCooler

Vi anbefaler komfortventilation med EcoCooler integreret i ventilationsaggregatet. I en stor del af året kan lokalerne frikøles via udeluft. Når det ikke er tilstrækkeligt, startes EcoCooler, og nedkølet tilgangsluft udløses på den mest energieffektive måde. Aggregatet har EER op til 7.

I mange bygninger varierer luftmængden meget, og det kræver en meget nøjagtig tilgangslufttemperatur. EcoCooler kan med fordel bruges i kombination med VAV-systemer, da det har trinløs regulering af køle­effekten. Ved behov for individuel regulering i hvert rum anvendes EcoCooler i kombination med aktive armaturer.

Ved at bruge en mere enkel installationstilgang undgår du kølervæske­kølere på taget og får mindre komplekse køleanlæg.

 

2: Traditionel installation

Ved en traditionel installation køler ventilationsaggregatet tilgangsluften ved hjælp af koldt vand fra den vandbaserede kølemaskine på taget.

Installationer med vandbaserede kølemaskiner har en mere krævende vedligeholdelse i forhold til en installation med en integreret kølemaskine. Eksterne vandbaserede kølemaskiner indebærer ofte problemer med forstyrrende lydniveau.

Traditionelle installationer optager en stor tagflade, som i stedet kan udgøre interessante kommercielle områder. Tagterrasser, haver, pools – mulighederne er uendelige, når kølemaskinen integreres i ventilationsaggregatet i stedet for at blive placeret på taget.

Med hensyn til energieffektivitet er den traditionelle installation ikke så god som en installation med EcoCooler.

Kyla byggnad - Alternativ 2

 


 

Komfortventilation med kølebafler eller ventilatorkonvektorer/fancoils

Kyla byggnad - Alternativ 3

3: Aggregat med integreret EcoCooler

For at få den mest energieffektive løsning anbefaler vi, at friskluften afkøles med EcoCooler, som er integreret i ventilationsaggregatet. Den nye EcoCooler kan give en EER på op til 7.

Hvis der er brug for at køle rummet med bafler eller ventilatorkonvektorer/fancoils, kan det gøres med en separat vandbaseret kølemaskine. Det vand, der bruges til baflerne, skal så kun afkøles til fjorten grader af den vandbaserede kølemaskine, og det er gunstigt for energieffektiviteten.

Hele systemløsningen vil derfor være mere energieffektiv i forhold til den traditionelle installation med kølebafler og ventilatorkonvektorer/fancoils.

Denne installation er også enklere og mere omkostningseffektiv. Den vandbaserede kølemaskine på taget kan også være væsentligt mindre.

 

4: Traditionel installation med kølebafler

Ved en traditionel installation køler ventilationsaggregatet friskluften ved hjælp af koldt vand fra den vandbaserede kølemaskine på taget. De indvendige belastninger i rummene afkøles med bafler eller ventilator­konvektorer/fancoils.

Ofte skal vandet til kølefladen i ventilationsaggregatet være ned til syv grader for at affugte udeluften.

Til kølebafler og ventilatorkonvektorer/fancoils skal fremløbsvandet være varmere for at undgå kondens. Den vandbaserede kølemaskine på taget producerer vand på syv grader, som derefter skal skiftes til fjorten grader.

Først at producere vand med syv grader og derefter skifte det til fjorten er ikke energieffektivt, og EER for den vandbaserede kølemaskine falder.

Kyla byggnad - Alternativ 4

 

Læs mere om: EcoCooler – integreret kølemaskine

 

Følg os: