You are here

Kompakte ventilationsanlæg i en af
verdens højeste træbygninger

Lejlighedsbygning
Hotel
Kontor
Restaurant
Envistar Top
Envistar

Mjøstårnet | Brumunddal

Det storslåede Mjøstårnet er ikke til at overse, hvis man passerer Brumunddal lige syd for Lillehammer i Norge. 85 meter op strækker sig en af verdens højeste træbygninger, som stod færdig i 2019. Mjøstårnets 18 etager indeholder blandt andet hotel, kontorer, lejligheder og restaurant.

Kravene fra bygherren var klare: Teknikken måtte ikke optage for meget plads, og flere kompakte ventilationsanlæg med integreret køling ønskedes. Projektleder Jostein Bye Sørum fra GK Norge var ansvarlig for installationen af ventilationsanlæggene.

85 meter op strækker sig en af verdens højeste træbygninger.

Mjøstårnet i Brumunddal er med sine 85 meter en af ​​verdens højeste træbygninger. Foto: Jostein Bye Sørum

– IV Produkt var den eneste virksomhed, der kunne tilbyde en egnet løsning med toptilsluttede anlæg med integreret køling på hver etage, siger Jostein Bye Sørum.

Lyd og træmaterialer

Noget, der blev diskuteret under byggeriet, var lydfølsomheden i bygningen på grund af den store mængde træmateriale. En kombination af omhyggelig dimensionering og beton oven på træbjælkelaget resulterede i et støjsvagt og energieffektivt ventilationsanlæg. Bygherren er AB Invest med blandt andre Arthur Buchardt. Mjøstårnet er ikke en traditionel bygning i stål og beton, men består hovedsageligt af limtræsbjælker.

– Med en sådan trækonstruktion var der begrænsninger på, hvor vi kunne trække rør, ledninger og kanaler. Men vi var involveret i projekteringen på et tidligt stadie og planlagde efter det, siger Jostein Bye Sørum.

Han har indtil videre kun fået positive tilbagemeldinger, når det gælder indeklimaet i tårnet, og det har været køligt og behageligt i den varme sommer.

De 18 etager omfatter hoteller, kontorer og lejligheder.

Foto: Voll Arkitekter AS & Ricardo Foto.

Et ønskeprojekt

IV Produkt IV Produkt leverede 14 ventilationsanlæg, alle med integreret automatik til varierende luftmængde baseret på CO2-værdi og temperatur. Lars Lerdalen er IV Produkts salgschef i Norge.

– Det var et ønskeprojekt for IV Produkt. Det passer perfekt til vores type af produkter med kompakte, fleksible anlæg og kølegenvinding, siger han.

Mjøstårnet var et ønskeprojekt for IV Produkt 

IV Produkt leverede 14 ventilationsanlæg til Mjøstårnet. 

I Mjøstårnet er der i alt 14 enheder fra IV Produkt installeret. Foto af Mjøstårnet: Voll Arkitekter AS & Vizwork AS.

Resultater

  • Optimeret overflade til ventilationsaggregater med integreret køling.
  • Lavt støjniveau trods bygningens træmateriale.
  • Bygningen har et køligt klima, når det er sommer.

Mere om produkterne i dette projekt

SE FLERE REFERENCER

Kvarteret Skomakaren | Växjö

Følg os: